ΟΣΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΪΣΙΕ.(Του Β. Χαραλάμπους)


______________Παισιος6___

Βίον φωτοειδή ηκολούθησας

την ανείκαστον ζωήν επόθησας

Όσιε του Θεού Παΐσιε.

Την ματαίαν δόξαν κατεφρόνησας

δια τούτο την ακένωτον δόξαν

παρά του Παντοκράτορος Θεού έλαβες.

Πάντων χωρισθείς

και πάσι συνηρμοσμένος

τοις θλιβομένοις πλουσίως δέδωκας

ολοκάρδιον στοργήν.

.

Χάριν  έλαβες παρά Θεού

Όσιε του Θεού Παΐσιε

δια τούτο ικέτης γενού

προς τον γλυκύτατον Ιησούν

ίνα του γνόφου απαλλαγώμεν

οι κοπιώντες κακοίς.


ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (Μικρή εικονογραφημένη ιστορία)


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

alt


Τα δάκρυα δεν είναι συμπαγή 

αλλιώς θα γίνονταν πέτρες

ή θα γίνονταν σφαίρες 

κοφτερές κρυστάλλινες 

για να διαπεράσουν το αίσχος

την άθλια του χρήματος ανθρωποφαγία...alt


Να κοιμάσαι έπρεπε

στο λίκνο μιας ζωής που ακουμπάει σαν χάδι

κι αντί αυτού σε τύλιξε το υγρό σκοτάδι

της τρικυμίας ενός κόσμου που υμνεί τον Άδη...


alt


Στα χέρια του αγγέλου σου η ψυχή σου

σαν αστραπή στα έκπληκτα μας μάτια

και σαν ξυράφι από φως η τόση δα ζωή σου

σκίζει το έρεβος του άθλιου κόσμου μας κομμάτια...


(Ποίημα του Γ. Ε. Βολουδάκη)


ΠΗΓΗ.ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ.Τις εικόνες βρήκαμε στο ΙΓΓΙΚΕΝ

Σχόλια στο άρθρο «Ο Ιωσήφ Βατοπαιδινός διχάζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα»

Σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί διαβάζοντας το άρθρο «Ο Ιωσήφ Βατοπαιδινός διχάζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα»

enhtronissis-gerontos-iosif-hgoumenos-timiou-stavrou-minthis

¨

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Στο ιστολόγιο - ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apologitikaa.blogspot.gr/2015/09/blog-post_71.html

δημοσιεύτηκε εκτενέστατο άρθρο με σχόλια, στο οποίο σχολιάζονται  τα τρία άρθρα του γράφοντος, με αφορμή τις λεγόμενες «αιρετικές απόψεις» του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Τα άρθρα  δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο -ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ- (I). Αναγκάζομαι να επανέλθω στη διαδικτυακή αρθρογραφία με το συγκεκριμένο θέμα, που προέκυψε από απομαγνητοφωνημένα videos, προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες.

Το θέμα κυκλοφορεί αρκετό καιρό στο διαδίκτυο και απλά  τώρα καταθέσαμε γραπτά και ενυπόγραφα σκέψεις και προβληματισμούς μετά τον εκτενέστατο σκανδαλισμό που διαπιστώσαμε.

Πριν ξεκινήσω την αρθογραφία δηλώνω, ότι : Ως αναρμόδιος  δεν επιθυμώ να κάνω σε κανέναν μαθήματα Ορθόδοξης εκκλησιολογίας, περιμένοντας πλέον τις απόψεις των αρμόδιων εκκλησιαστικών φορέων για το θέμα που προέκυψε με πρώτη την Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου.

Μελετώντας το συγκεκριμένο άρθρο με τον τίτλο - Ο ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ -,επειδή απευθύνεται ο συντάκτης του άρθρου στο πρόσωπό μου, σημειώνω και τα εξής.

Α. Με αξιοσημείωτη προθυμία ο κ.Π.Ν. προσπαθεί να υποστηρίξει τις απόψεις του παραπέμποντας σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις δημοσιευμένων άρθρων, που βασίζονται τα περισσότερα  σε απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του Γέροντος Ιωσήφ, χωρίς να λάβει υπόψη ούτε τα μειονεκτήματα του προφορικού κηρυγματικού λόγου, ούτε το επίπεδο του ακροατηρίου, ούτε το γεγονός ότι ένας γέροντας σε προχωρημένη ηλικία και με «βεβαρυμένη» από προβλήματα υγεία, μιλάει από στήθους, αναλύοντας δύσκολα θέματα σε ένα ανομοιογενές, από άποψη Ορθόδοξης Κατήχησης ακροατήριο. Επιμένει να απολυτοποιεί τις απόψεις του, ενώ στα  δημοσιευμένα άρθρα μας  ζητάμε να τεκμηριωθούν τα ισχυριζόμενά του  με βάση τα βιβλία του Γέροντος.

Υπενθυμίζω στον κ.Π.Ν. ότι, απ' ό,τι γνωρίζω  έχουν εκδοθεί  μέχρι τώρα τα εξής βιβλία του Γέροντος.

-Βατοπαιδινές Κατηχήσεις

-Λόγοι παρακλήσεως

-Αθωνικά μηνύματα

-Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής (βίος-υποθήκες)

-Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος

-Περί συντελείας και Αντιχρίστου

-Πατερικές μορφές της Νέας Σκήτης

-Διδαχές από τον Άθωνα

-Αθωνικά μηνύματα

-Παπουλάκης

-Αθωνική μαρτυρία

-Εκ του θανάτου εις την ζωή.

Β. Στα δημοσιευμένα σχόλια ο κ.Π.Ν.γράφει τα εξής;

«ρωτά, A Πρωτ. π. Δημήτριος θανασίου σέ λλο να κείμενό του, τό AποΦον, δέν μελετήσαμεν κ τφν προτέρων καί μόλις τό ναγνώσαμεν:

«Και ρωτάμε τους αντιφρονούντες.
Με βάση το πολύ μικρό αυτό απάνθισμα των γραπτών λόγων του Γέροντος, πώς στοιχειοθετούνται οι απόψεις ότι ο Γέροντας μειώνει τη Θεία Χάρη και την κατατάσσει ως κατώτερη από το νου και πώς ισχυρίζεται επίσης ότι η Χάρις είναι εργαλείο και όχι «η δύναμη του Αγίου Πνεύματος» την οποία χαρακτηρίζει καθαρτική, φωτιστική και χαροποιός, σύμφωνα με την διδασκαλία του μακαριστού του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή;»https://fdathanasiou.wordpress.com/ .../%CE%B7-%CE%B4 .../…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://fdathanasiou.wordpress.com/2015/09/02/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B4/


Η διδασκαλία του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού για τη σχέση νου και Θ.Χάριτος


images

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Συνεχίζοντας την αρθρογραφία μας, με αφορμή τις λεγόμενες «αιρετικές διδασκαλίες» του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου για το θέμα που έχει προκύψει, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, προβαίνουμε ενδεικτικά σε ένα πρώτο σχεδίασμα για τη διδασκαλία του Γέροντος για την σχέση του νου και της Θείας Χάριτος.

Ελπίζουμε μελλοντικά να αξιωθούμε να δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο για τη νηπτική διδασκαλία του μακαριστού Γέροντος. Το άρθρο που δημοσιεύουμε αποτελεί απόσπασμα και πρώτη σύντομη  απάντηση  για τις λεγόμενες «αιρετικές θέσεις» του Γέροντος.

Η ενέργειά μας αυτή προέρχεται όχι μόνο εξ αιτίας της γνωριμίας μας με  τον μακαριστό Γέροντα, αλλά και  από την υποχρέωση  να αναπαύσουμε συνειδήσεις πιστών που εδώ και αρκετό καιρό σκανδαλίζονται  από τα γραφόμενα και διαδιδόμενα στο διαδίκτυο, ότι δηλαδή  ο μακαριστός Γέροντας δίδασκε αιρετικές απόψεις, που απείχαν πολύ από τις απόψεις του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και άλλων Νηπτικών πατέρων .

Ελπίζουμε να μην παρεξηγηθεί  η ενέργειά μας αυτή, ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Ι.Μ.Βατοπαιδίου ή υπόδειξη, ούτε να χαρακτηριστεί ο γράφων ως «άτυπος εκπρόσωπος  της Μονής στο διαδίκτυο», γιατί απλούστατα τίποτε από αυτά δεν ισχύει.

Υπενθυμίζουμε, ότι η λεγόμενη αιρετική διδασκαλία (καινοτομία) του π.Ιωσήφ του Βατοπαιδινού προήλθε από βίντεο, που πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα   Vatopedi.gr, και τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι». Στο βίντεο αυτό ομιλεί ο  π. Ιωσήφ  στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και  στο οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει  τα εξής : «Όταν λοιπόν όπως είπα κρατήσομεν την πρακτικήν έτσι αντιστάμενοι στην έννοιαν, στην κρούσιν του παραλόγου, τότε αρχίζει ο φωτισμός στον νουν, ξυπνάει ο νους και δεν πλανάται άκοπα στον άσκοπον μετεωρισμόν. Όταν η Θεία Χάρις αυτό το διαπιστώσει, ότι ο νους αυτός εξύπνησε και πήρε τη θέση του σαν πρόσωπο και ο νους είναι το πρόσωπο, τότε υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν, μυστήρια μυστηρίων.  Κι άλλοτε σας τα είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα.  Δεν είναι παράξενα τούτα.  Ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το κατ' εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος.  Η Χάρις του Θεού είναι άκτιστος ενέργεια μέσω της οποίας κατασκεύασε τα πάντα και τα διοικεί.  Αλλά αυτή είναι εργαλείο, ο νους είναι πρόσωπον,  τόσον το κατ' εικόνα και ομοίωσιν.  Γι' αυτό και το φόρεσε ο Θεός Λόγος και το έχει αχώριστα στην αιωνιότητα της δόξης του, ο Πατήρ του μέλλοντος αιώνος».

Βασικά σημεία της διδασκαλίας του Γέροντος για την σχέση Θείας Χάριτος-νου. (Απόσπασμα)

Αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρα ότι ο μακαριστός Γέροντας διαπραγματεύτηκε τα θέματα αυτά και σε αξιόλογα βιβλία, που κυκλοφόρησε η Μονή. Και εκφράσαμε την απορία γιατί τα γραπτά παραβλέπονται και υπερτονίζεται από τους διαφωνούντες ο προφορικός λόγος (με όλες τις παγίδες και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ως κηρυγματικό μέσο)  και μάλιστα σε θέματα νηπτικά, πολύ δύσκολα κατανοητά, τουλάχιστον προφορικά, από το μεγαλύτερο μέρος του  ορθοδόξου πληρώματος.Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα από δύο βιβλία του Γέροντα, όπου διαπραγματεύται το θέμα «Νους-Θεία Χάρις.

Σημειώνουμε δε, ότι στα συγκεκριμένα βιβλία υπάρχουν και άλλες αναφορές στο υπό διαπραγμάτευση θέμα, που σε μελλοντικό μας άρθρο θα παρουσιάσουμε. Επίσης τονίζουμε, ότι ο μακαριστός Γέροντας ήταν υποτακτικός-μαθητής του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, του οποίου οι πνευματικοί απόγονοι αναγέννησαν τον Αγιορείτικο μοναχισμό σε μια περίοδο παρακμής του Αγίου Όρους

Α. Στο βιβλίο -Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ (ΒΙΟΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΔΕΚΑΦΩΝΟΣ ΣΑΛΠΙΓΞ) -Έκδοση Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου-2014, ο μακαριστός Γέροντας σχολιάζει τη νηπτική διδασκαλία του Γέροντός του Ιωσήφ του Ησυχαστή, γνωστή ως δεκάφωνος Σάλπιξ και γράφει τα εξής:

Σύμφωνα με την διδασκαλία του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή «..Η Θεία Χάρις ....απαύγασμα είναι της θείας λαμπρότητος αισθομένη εν θεωρία και διαυγεία νοός, διάνοια τυγχάνει λεπτή, ευώδης και γλυκυτάτη πνοή, ευχή αρέμβαστος και λογισμών απαλλαγή, αγνοτάτη ζωή και τελείως ειρηνική, ταπεινή, ήσυχος, καθαρτική, φωτιστική, χαροποιός και πάσης φαντασίας απηλλαγμένη». Όταν ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της Θείας Χάριτος, τότε μπορεί, όπως αισθάνεται, όπως πάσχει τα θεία σκιρτήματα, να τα περιγράφει όχι συμβολικά ή εικονικά αλλά πραγματικά ....(σχόλια στο τέταρτο σάλπισμα).

-« ...Η προσπάθεια να αποκτήσει κάποιος την ταπεινοφροσύνη χωρίς την σύμπραξη της Θείας Χάριτος είναι σαν την προσπάθεια να αποκτήσει την εικόνα κάποιου πράγματος, όχι όμως το ίδιο το πράγμα. Όταν όμως η ενέργεια του θείου ζήλου παραμένει και η τήρηση των εντολών είναι μόνιμο καθήκον,τότε ΑΝΑΒΛΥΖΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ η οσμή της ταπεινοφροσύνης(σχόλια στο δεύτερο σάλπισμα).

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .....

Β. Στο βιβλίο του μακαριστού Γέροντος Ι.Β. -ΑΘΩΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ-(Έκδοση Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου-Έκδοση 200Cool και στις σελίδες 171-176 αναπτύσσεται το θέμα με τίτλο -Περί των ενεργειών της Θείας Χάριτος-. Εκεί ο Γέροντας, όσον αφορά την επιστροφή της Χάριτος, γράφει:

« ....Ένας τρόπος θεραπείας, ο οποίος συνήθως συμβαίνει σε όσους δοκιμάζονται από τη συστολή της χάριτος, είναι ο μέσω άλλων πνευματικών ανθρώπων. «Ας γυρίσουν κοντά μου αυτοί που σε σέβονται και γνωρίζουν τις εντολές σου»(Ψαλμ. 118, 79)· Όταν φθάσει το πλήρωμα του χρόνου της δοκιμασίας και πολεμηθεί αρκετά ο αυθάδης λογισμός, ο οποίος προκάλεσε την συστολή της χάριτος, επανέρχεται η συσταλείσα χάρις και διανοίγει τον σκοτισθέντα νου, ο οποίος ταπεινώνεται και υπακούει σ'  αυτούς που συμβουλεύουν όσα αφορούν τη σωτηρία. Ένα από τα πρώτα αισθητά σημεία τα οποία απολαμβάνει μετά την ανάκτηση της χάριτος είναι η ειρήνη των λογισμών και η αύξηση της δευτέρας μορφής της πίστεως. Αυτή η πίστη, η οποία λέγεται και «πίστις της θεωρίας», είναι υψηλότερη της συνήθους πίστεως και γεννάται από την πείρα της θείας αντιλήψεως, της θείας παρηγορίας η οποία εμφανίσθηκε και έγινε αντιληπτή από το νου και την αίσθηση ως πρακτική θεία επέμβαση. Ο μακάριος Γέροντας αυτό το περιέγραφε ως εξής: «Και ειρήνη των λογισμών επί τούτοις εξήνθησεν, ως και δύναμις πίστεως προσετέθη ... και ταύτης κυοφορησάσης λέγω της πίστεως, θυγατέρα γεννά την ελπίδα την ακαταίσχυντον, κακείθεν η θεία δυάς νοητώς πτερωθείσα προς της αγάπης την ένωσιν δέδεται»

...Η πίστη της θεωρίας, ως γέννημα των πειρασμών, παρέχει στο νου θάρρος, έχουσα ως ενέχυρα τις αποδείξεις της θείας επεμβάσεως. Τότε γεννάται η μακαρία ελπίδα, η οποία δεν καταισχύνει. Αυτές οι κορυφαίες αρετές, όταν δοθούν από τη χάρη στον φωτισθέντα νουν, δεν μένουν επί πολύ μόνες, αλλά προσελκύουν ως αχώριστη την μακαρίαν αγάπη, οπότε ο άνθρωπος γεύεται ήδη από εδώ τα μυστήρια του μέλλοντος.

..... Όταν έρχεται η χάρις πληροφορείται ο νους για την παρουσία του Κυρίου μας και αισθητά πλέον πάσχει τα θεία, εισερχόμενος «εις το εσώτερον του καταπετάσματος, όπου πρόδρομος υπέρ ημών εισήλθεν ο Ιησούς», όχι πλέον εξ ακοής πίστεως, αλλά αυτοπροσώπως, δια του πληρώματος της χάριτος, την οποίαν ο Κύριος δίδει σε όσους «έλαβον αυτόν» δηλ. τον δέχθηκαν και τον πίστεψαν. «Όσοι δε έλαβον αυτόν, τους έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού»(Ιω. 1, 12). Και εδώ ακόμη έχουμε εισαγωγή, όχι τελείωση.

Και ρωτάμε τους αντιφρονούντες.

Με βάση το πολύ μικρό αυτό απάνθισμα των γραπτών λόγων του Γέροντος, πως στοιχειοθετούνται οι απόψεις ότι ο Γέροντας μειώνει  τη Θεία Χάρη και την κατατάσσει  ως κατώτερη από το νου και πώς  ισχυρίζεται επίσης ότι  η Χάρις είναι εργαλείο και όχι «η δύναμη του Αγίου Πνεύματος»  την οποία χαρακτηρίζει καθαρτική, φωτιστική και χαροποιός, σύμφωνα με την διδασκαλία του μακαριστού του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή;


Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή»(ΜΕΡΟΣ Β)

Απόψεις και προβληματισμοί με αφορμή το άρθρο»«Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή»

 

1280x720-Iad

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Tά άρθρα ,που αφορούν τις λεγόμενες  «αιρετικές απόψεις»  για θέματα ορθοδόξου πίστεως του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και  αναφέρθηκαν σε προηγούμενο άρθρο μας,έγιναν αφορμή διαδικτυακών συζητήσεων, κατά τις οποίες  διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Βέβαια εννοείται ότι ή καταγραφή μιας άποψης για το θέμα απαιτεί θεολογική παιδεία και προπαιδεία, οπότε εκ των πραγμάτων μερικές από τις απόψεις που γράφτηκαν, επειδή στερούνται θεολογικής βάσης, είναι ανάξιες σχολιασμού.

Καταγράφουμε πρώτα μερικές  απόψεις,με αφορμή το δημοσιευμένο άρθρο «Ο μακαριστός  Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή» και στην συνέχεια θα καταγράψουμε μερικές ακόμα  σκέψεις και προβληματισμούς. (Για ευνόητους λόγους, χρησιμοποιούμε τα αρχικά των ονομάτων των συμμετεχόντων στην συζήτηση).Μελλοντικά δε σε άλλο άρθρο μας,εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, θα διαπραγματευτούμε τις λεγόμενες «αιρετικές απόψεις του Γέροντα,με βάση τα γραπτά κείμενα του Γέροντα.

Μερικές απόψεις από την διαδικτυακή συζήτηση και το διαδίκτυο

-

1.M.N. P. Με όλο το σεβασμό, αλλά η Μονή Βατοπαιδίου είναι προσηλωμένη στην προσευχή και στο πνευματικό έργο που επιτελεί και καλά κάνει να μην απαντά στους άδικους κατήγορους της, που δυστυχώς είναι και υποτίθεμενοι αδελφοί χριστιανοί αυτοί με «θεολογικά» επιχειρήματα και όχι αλλόθρησκοι ή άθεοι. Δεν είναι παράδοξο αυτό, και ο Χριστός κατηγορήθηκε από τους «θεούσους» της εποχής του πως είναι με τη δύναμη του Σατανά που εκβάλλει δαιμόνια από ανθρώπους.

   2.E. S. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρει, ότι για θέματα ΠΙΣΤΕΩΣ ακόμα και οι ασκητές έβγαιναν από τα βάθη της ερήμου στον κόσμο προκειμένου να ορθοτομήσουν. Για θέματα ΠΙΣΤΕΩΣ δεν είναι «ανωτερότητα» το να μην ασχολείσαι με τους κατηγόρους, αλλά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ασχοληθείς!!! Είναι πνευματικό έργο ανώτερο της προσευχής. Αν για περιουσιακά θέματα είναι υποχρέωση της κάθε μονής να τα υπερασπίζεται και να καταφεύγει ακόμα και στα πολιτικά δικαστήρια, φανταστείτε τότε για τα θέματα ΠΙΣΤΕΩΣ ποια είναι η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της κάθε Μονής!!!

3.E.S.Και ας μη ξεχνάμε τον Αββά Αγάθωνα : «Όχι, δεν είμαι αιρετικός!»

Σ' ένα βιβλίο παμπάλαιο της Ορθοδοξίας βρίσκεται τούτο το γεγονός, που αναφέρεται στον αββά Αγάθωνα. Μερικοί ασκητές, που άκουσαν τη φήμη του και τη μεγάλη διάκριση που είχε, πήγαν να τον επισκεφθούν. Θέλοντας να τον δοκιμάσουν αν οργίζεται, τον ρώτησαν: «Εσύ είσαι ο Αγάθων, που λένε πως είσαι πόρνος και υπερήφανος;» «Nαι, αδελφοί μου, εγώ είμαι». «Εσύ είσαι o Αγάθων ο φλύαρος και κατάλαλος;» «Nαι, αδελφοί μου, εγώ είμαι». «Εσύ είσαι ο Αγάθων ο αιρετικός;»

Τότε ο Αγάθων αποκρίθηκε: «Όχι, δεν είμαι αιρετικός!» Οι ασκητές τον ρώτησαν να τους πει, γιατί όσα του έλεγαν πρώτα τα παραδέχονταν για τον εαυτό του, ενώ το λόγο τούτο, με την κατηγορία του αιρετικού, δεν τον βάσταξε;

Κ' εκείνος, ο γέροντας ο άγιος και διακριτικός, τους απάντησε: «Τα πρώτα, εμαυτώ επιγράφω· όφελος γαρ έστι τη ψυχή μου. Το δε αιρετικός, χωρισμός εστι από του Θεού, και ου θέλω χωρισθήναι από Θεού». Οι ασκητές θαύμασαν την πνευματική σοφία της διακρίσεως του γέροντα και έφυγαν πνευματικά οικοδομημένοι

4.Ανώνυμος « .... Αλλά ο ίδιος δεν έτυχε καλύτερης αντιμετώπισης όσο ζούσε γιατί να είναι διαφορετικά τα πράγματα τώρα. Η μόνη απόδειξη της αγιότητάς του είναι το χαμόγελο του μετά θάνατον και η αγάπη των χιλιάδων πνευματικών του παιδιών που γνωρίζουν εκ πείρας την αγιότητα και τη πλούσια χάρη που είχε όσο ζούσε και αύξησε τώρα μετά θάνατον..

Είχα τη μεγάλη ευλογία να μου επιτρέψει να αναπτύξω μαζί του μια βαθιά σχέση πνευματικής αγάπης για πάνω από δεκατρία χρόνια μέχρι την κοίμησή του και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το ήθος και τις διδαχές του καθώς και το ύφος με το οποίο μιλούσε. Γνωρίζω επίσης πάρα πολύ καλά τη συγχωρητικότητα και την ταπείνωσή του. Δεν εκπλήττομαι που πάντοτε παρεξηγείτο γιατί παρότι θεοδίδακτος ήταν αυθόρμητος. Είχε ευρεία γνώση πολλών θεμάτων παρόλο που ο ίδιος πήγε μόνο μέχρι την Τρίτη δημοτικού και αυτή με 'διαλείμματα όταν δεν βοηθούσε στα χωράφια'. Συνήθιζε μάλιστα να απορεί πώς και έγραφε όλα αυτά τα βιβλία. Ηταν διάχυτη η Θεία χάρη όχι μόνο πάνω του αλλά και στα λόγια  και σε όλη του την ύπαρξη.

5.Του θεολόγου κ. Β. Χ.

6..Π.Ν.

«..Καί νά Qποθέσομεν πρός στιγμΖς, διά τό συγκεκριμένον ζήτημα, Eτι τόν παρεξήγησε, A θεολόγος κ. Χαραλάμπους‡ μήπως τόν παρεξήγησε καί διά τήν «θεολογία τφν μβλώσεων»;

Καί νά Qποθέσομεν καί πάλιν, Eτι λάθεψαν τά αPτιά μας ε0ς τό χητικόν ντοκουμεντο περί τφν πιό πάνω, Eμως Eλως παραδόξως, A 8ωσήφ, δίδασκε καί νσέλμιον, προτεσταντόπληκτον θεολογίαν, περί τΖς δΖθεν «0κανοποίησις τΖς Θείας Δικαιοσύνης» ...! Τό πέδειξεν καί πάλιν A Κύπριος θεολόγος Βασίλειος Χαραλάμπους!

Ε6ναι φανερόν καί ς τό παραδεχθόμεν, Eτι A καλός ρευνητής καί θεολόγος κ. Β.Χ., πιασε σβάρνα καί ναιρεί $ ξηλώνει, τίς σωρηδόν α1ρέσεις τοζ μοναχοζ 8ωσήφ. Καί καλά κάνει A νθρωπος μιΆς καί αPτό ε6ναι τό ντικείμενόν καί τό διακόνημα του.

Δέν ε6ναι Dμως δυνατόν $ καί λογικόν, νά παραθέτει ε0ς τήν δημοσιότητα, ρκετές πλάνες καί α1ρέσεις, τοζ μ. 8ωσήφ, καί ο1 πόγονοί του, νά μήν μπαίνουν σε θεολογικό ναρθρο διάλογο πρός ξεύρεσην τΖς λήθειας. Γιατί ραγε; χουν κάτι νά χάσουν, μέ τό νά μΆς ποδειξουν, τεκμηρειωμένα καί θεολογικά, τά Dσα παρενόησε, A ν λόγσ ρευνητής; Γνωρίζουν καί βιώνουν Hρθόδοξον Πατερικήν Θεολογία, ναί $ οT; Και ν βιώνουν, ποΦον τό μείζων κώλλημα, νά μποζν σέ τινά θεολογικόν διάλογο, πρός ποκατάστασιν καί παντί τχ α1τοζντι, νά δώσουν πολογία;

I ρευνητικός ποδεικτικός μονόλογος, καλφς $ κακφς, τοζ θεολόγου κ. Χαραλάμπους, ξάπαντος φήνει βαθιά κτεθειμένους, θεολογικά καί κκλησιολογικά, τήν 1. Μ. Βατοπαιδίου, τήν 1. Μητρόπολη Λεμεσοζ, τήν 1. Σύνοδο τΖς Κύπρου καί τΖς λλάδος, τό Ο0κουμενικόν ΠατριαρχεΦον καί τήν 1. Κοινότητα τοζ γίου Lρους!!! Καί Eλα αPτά, διότι σιωποζν παράδοξα, περί μεγίστων θεμάτων καί καταγγελιφν περί τΖς Πίστεως! Ποίοι γιοι Θεοφόροι Πατέρες, σιωποζσαν, σέ τέτοιες κατηγορίες; ) σιωπή ($ πόκρυψη $ μή διαλεύκανση κ.λπ.) σέ θέματα Πίστεως, μΆς διδάσκει A Μέγας Θεολόγος καί γιος Γρηγόριος ΠαλαμΆς ε6ναι τρίτον ε4δος θεΐας ...

Άλλες σκέψεις και προβληματισμοί

Αποτελεί «άξιον απορίας» η πρακτική να χαρακτηρισθεί ο μακαριστός Γέροντας ως πλανεμένος και αιρετικός, με βάση κάποιες ομιλίες του, την στιγμή που υπάρχει μεγάλος αριθμός βιβλίων του, όπου διαπραγματεύεται αναλυτικά πολλά από τα θέματα για τα οποία κατηγορείται ότι εκφράζει αιρετικές απόψεις.

Γνωρίζουν  οι με τα «θεολογικά» διατρίβοντες τα μειονεκτήματα του προφορικού λόγου (λεκτικά και φραστικά λάθη).Επίσης γνωρίζουν «οι τον Λόγον κηρύσσοντες»  ότι το επίπεδο του ακροατηρίου αναγκάζει πολλές φορές τον εκάστοτε ιεροκήρυκα να προσαρμόζει τον λόγο του, ώστε να δώσει με απλό και κατανοητό τρόπο δύσκολες θεολογικές έννοιες, οπότε αναγκαστικά πιθανόν να κάνει και λάθη. Γνωρίζουν οι θεολογούντες και οι θεολογίζοντες, ότι η εμπειρική θεολογία είναι πολύ ανώτερη από την λεγόμενη Ακαδημαϊκή. Και  ότι ουδείς αλάνθαστος, παρά μόνο ο Θεός.Τέλος δε αξιοσημείωτο είναι ότι στον κατάλογο  των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ,υπάρχουν Άγιοι, εμπειρικοί θεολόγοι και σκεύη του Παρακλήτου,που διατύπωσαν αμφισβητούμενες θέσεις για διάφορα θέματα πίστεως, όπως π.χ. ο νεοφανής Όσιος Παϊσιος για θέματα εσχατολογικά. Αντί λοιπόν να γίνουμε εμείς και ο καθένας ξεχωριστά Κριτήριο  Ορθοδοξίας, ας αφήσουμε την Εκκλησία να μιλήσει .

Η Εκκλησία  είναι «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α' Τιμ. 3,15), με κανονικό αίσθημα ευθύνης και άδολη ευαισθησία και ο μόνος ρυθμιστής για τα αναφυόμενα εκάστοτε προβλήματα. Είναι Εκείνη, η οποία επαγρυπνεί και μας κατευθύνει με πιστότητα «επί τω ονόματι του Ιησού» (Πραξ. 4,18·5,2Cool. Είναι ο αψευδής Κανόνας της Πίστεως και ο θεματοφύλακας της αυθεντικής Αποστολικής Παρακαταθήκης.

Α.Το θέμα των προφητειών του μακαριστού Γέροντος.

Κυκλοφορούν ευρύτατα στο διαδίκτυο  ηχητικά video,στα οποία ακούγεται να μιλαει ο μακαριστός Γέροντας για γεγονότα, που πρόκειται να συμβούν και μάλιστα ορισμένοι αυτόκλητοι ερμηνευτές τα παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν πανικό και σύγχυση στο χριστεπώνυμο πλήρωμα., αφού λόγω της κρίσης και των γεωπολιτικών ανακατάξεων  η προφητολογία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Tα λεγόμενα ηχητικά ντοκουμέντα,αποτελούν απαντήσεις τηλεφωνικές κυρίως του Γέροντος σε ορισμένες σχετικές ερωτήσεις,δίνεται δε η εντύπωση ότι αυτά αποτελούν ηχητικές συρραφές από διάφορες εκπομπές.

Όσοι όμως  γνώρισαν τον Γέροντα (μεταξύ αυτών και ο γράφων) διαπίστωναν με πολύ ευκολία ότι ο μακαριστός κάθε άλλο παρά υιοθετούσε την πρακτική της τρομολαγνίας. Αντίθετα η διδασκαλία του ξεκινούσε με την δοξολογία και  την προτροπή στην πίστη στην Πρόνοια του Παναγάθου Θεού και τελείωνε με την ευχαριστία στο Θεό για όλες τις ευεργεσίες του στο ανθρώπινο αχάριστο γένος. Ό,τι έλεγε είχε ως  σκοπό να μας ωθήσει σε περισσότερη προσευχή και μετάνοια ,δηλαδή σε ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης και αντίληψης του κόσμου μας και επομένως του τρόπου της ζωής μας. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή  πως στοχεύουμε στην Ουράνια Ιερουσαλήμ, να εμπιστευτούμε το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία μας.

Με ποιμαντική αγωνία και με Εκκλησιαστική διάκριση, προέτρεπε  να προσευχόμαστε αδιατάρακτα, για τα όσα συμβαίνουν στους καιρούς μας και να μένομε ακλόνητοι και αμετακίνητοι στη σώζουσα Διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, «ενωτιζόμενοι με προσοχή το παράγγελμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, προς τον πρώτο Επίσκοπο και Πάτρωνα της Εκκλησίας μας, Άγιο Απόστολο Τίτο: «μωράς δε ζητήσεις και γενεαλογίας Και έρεις και μάχας νομικάς περιίστασο, εισί γαρ ανωφελείς και μάταιοι» (Τιτ. 3,9) ... .....

Στους αυτόκλητους δε ερμηνευτές των προφητικών απόψεων του μακαριστού Γέροντος λέμε ότι οι προφητείες θα ερμηνευθούν με ασφάλεια εφόσον πραγματοποιηθούν.

Β.Οι απόψεις του Γέροντα περί των εκτρώσεων

Για το θέμα αυτό η Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου εξέδωσε συγκεκριμένη ανακοίνωση. Επί πλέον τονίζουμε ότι στο συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο, πουθενά δεν ακούγεται ο Γέροντας να προτρέπει στην πρακτική των εκτρώσεων.

Γ.Τα θέματα που προέκυψαν από τις ομιλίες του Γέροντα σε προσκυνητές και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.vatopaidi.gr.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, περιμένουμε πρώτα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη,την επίσημη ανακοίνωση-παρέμβαση της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου για τους παρακάτω λόγους.

1.Τα ¨θεολογικά» επιχειρήματα των αντιφρονούντων αντλούνται από videos  που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.vatopaidi.gr. Μήπως η ιστοσελίδα δεν ανήκει στην Μονή;

2.Γνωρίζει πολύ καλά η Μονή ποια είναι στα μοναχικά θέσμια η θέση και η αξία του Γέροντος. Και επίσης γνωρίζει τι σημαίνει να κατηγορούν τον Γέροντα σου, που δεν είναι εν ζωή, για αιρετικές-πλανεμένες απόψεις για θέματα πίστεως και εσύ να σιωπάς και να μην αναπαύεις συνειδήσεις.

3.Η σιωπή (ως πρακτική απαξίωσης) ευνοεί τον σκανδαλισμό των πιστών, και αφήνει να πλανάται η άποψη ότι και οι πνευματικοί απόγονοι του Γέροντος δεν ορθοτομούν και ορθοδοξούν και κινούνται σε ατραπούς πλάνης και αιρέσεως; Αν διαβάσουμε  τα γραφόμενα θα διαπιστώσουμε ότι ισχυρίζονται μερικοί  αρθρογράφοι ότι ο Γέροντας εκφράζει απόψεις που απέχουν από τις Ορθόδοξες θέσεις των Αγίων Γρηγορίου του Παλαμά και Ιουστίνου Πόποβιτς. Και όταν αυτά γράφονται για ένα Αγιορείτη Γέροντα το θέμα που προκύπτει ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. Και αξίζει να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο, από τις πνευματικές ενασχολήσεις τους οι ιθύνοντες της Μονής για να ασχοληθούν και με αυτό μέσα στα πλαίσια του πνευματικού έργου τους ,αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι διαθέτουν αρκετό χρόνο για να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες.

4.Οι χαρακτηρισμοί που διατυπώνονται από ορισμένους για τον μακαριστό Γέροντα αποτελούν κατάφωρη προσβολή μνήμης νεκρού με όλα τα συνεπακόλουθα.Η ελευθεροτυπία του διαδικτύου έχει τουλάχιστον και κάποιους απαράβατους κανόνες,που θα πρέπει να τους σεβαστούμε και να τους εφαρμόσουμε.

5.Και επειδή μπορεί να παρεξηγηθούν τα γραφόμενα (προσφιλή τακτική στον εκκλησιαστικό και διαδικτυακό χώρο), και να θεωρηθούν παρέμβαση στην Μονή ή υπόδειξη,υπενθυμίζουμε ότι η Ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας επιβάλλει την αντίδραση σε παρόμοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζουμε  γι΄αυτό τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ του αββά Αγάθωνα, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Και όπως η Μονή ήταν λαλίσταση όταν εξελισσόταν το λεγόμενο ¨σκάνδαλο της Βατοπαιδίου» (και καλά έκανε) περιμένουμε και τώρα να διατυπώσει τον λόγον που απαιτεί η περίσταση.


«Τζιχάντ συμφερόντων» στο παρασκήνιο της υπόθεσης Βατοπαιδίουalt

Το BriefingNews συνεχίζει την αποκάλυψη στοιχείων και γεγονότων, τα οποία εγείρουν τεράστια ερωτήματα για το πώς έφτασε, η γνωστή πλέον ως «υπόθεση Βατοπαιδίου», να θεωρηθεί σκάνδαλο, χωρίς τελικά απ' ότι αποδεικνύεται, να υπάρχουν τα στοιχεία.

Χωρίς την παρέμβαση Σανιδά η υπόθεση του Βατοπαιδίου θα υπήρχε στη δημοσιότητα μόνο για λίγο χρόνο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις που τα ΜΜΕ αφού «φουσκώσουν» μία υπόθεση αυτή «ξεφουσκώνει» και ατονεί φυσιολογικά, όπως είχε γίνει και το 2007 με τα διάφορα δημοσιεύματα, που για 40 περίπου μέρες ήταν στην επικαιρότητα. Τα δημοσιεύματα αυτά οδήγησαν σε εισαγγελική έρευνα, επειδή όμως το θέμα ήταν επικοινωνιακό και δεν υπήρχε καμία πραγματική κατηγορία η υπόθεση έκλεισε και το θέμα πήγε στο αρχείο.
Ποιο θα μπορούσε να είναι το τόσο μεγάλο «σκάνδαλο» ώστε να δημιουργηθεί τόσος θόρυβος τέλη Αυγούστου 2008;

Η πρώτη εισαγγελική έρευνα δεν εντόπισε καμία παρανομία

Από τα εισαγγελικά πορίσματα που προέκυψαν μετά την έρευνα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μεϊδάνη το 2007 επισημαίνονται τα εξής:
Είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα υπερεκτιμήσεων και υποεκτιμήσεων, γιατί δεν είχε γίνει καμία αλλαγή χρήσης στα ακίνητα όπως πρόβαλαν τα ΜΜΕ και σε κάθε περίπτωση μελλοντική αλλαγή χρήσης ακινήτου δεν είναι ποινικό αδίκημα, προβλέπεται από νόμιμες διαδικασίες μέσα σε ειδικά πλαίσια και μόνο μετά από κυβερνητική βούληση.

Είχε διαπιστώσει ότι δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικοί χώροι μεταβιβάζονται, γιατί σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου ανήκει η προστασία των δασών και των αρχαιολογικών χώρων και σε άλλη η διαχείριση και η μεταβίβασή τους. Μεταβίβαση που σε κάθε περίπτωση δεν καταργεί την προστασία και τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται στη χρήση.

Είχε διαπιστώσει ότι άλλο είναι να προστατεύει η Αρχαιολογική Υπηρεσία έναν αρχαιολογικό χώρο (αν είναι χαρακτηρισμένος) στην Ουρανούπολη συγκεκριμένα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκτός από τα μνημεία που έτσι και αλλιώς είναι εκτός συμβολαίου και άλλο είναι η μεταβίβαση αρχαιολογικού χώρου, που είναι νόμιμη χωρίς να μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις προστατευτικές δεσμεύσεις, που επιβάλλει η Υπηρεσία και που σε κάθε περίπτωση όταν επιβάλλονται κατά νόμο υποβαθμίζουν την αξία του ακινήτου και το μετατρέπουν σε άχρηστο.

Ουσιαστικά όσο πιο πολύ παρεμβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με προστατευτική διάθεση τόσο πιο άχρηστο γίνεται το ακίνητο, πράγμα γνωστό σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία σχέση με τη νομική επιστήμη.

Ας επιλεγεί επιτέλους η κατηγορία

Το παράδοξο είναι ότι είχαν εφεύρει ότι το ακίνητο της Ουρανούπολης αλλά και άλλα ακίνητα που δόθηκαν στις ανταλλαγές είναι αρχαιολογικοί χώροι και δάση που δεν μεταβιβάζονται, που σημαίνει ότι είναι ακίνητα πραγματικά άχρηστα που δεν έχουν καμία αξία. Από την άλλη πλευρά όμως έλεγαν στα ΜΜΕ ότι τα ακίνητα αυτά, ενώ ήταν αρχαιολογικοί χώροι και δάση είχαν τεράστια αξία, για παράδειγμα 800.000.000? το ακίνητο της Ουρανούπολης!! Δάσος και αρχαιολογικός χώρος.

Δεν είχαν ούτε τη διάκριση μέσα στην παραφορά των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων τους να επιλέξουν ένα από τα δύο. Δηλαδή ή θα ήταν δάσος και αρχαιολογικός χώρος που σημαίνει άχρηστα ακίνητα και ιδιαίτερα για τις «μπίζνες» που έλεγαν ή θα ήταν οικόπεδα και φιλέτα της αξίας που προαναφέρθηκε. Τελικά απάντηση στο θέμα αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από όσους τα επινόησαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκτάσεις αυτές που τις διαχειρίζεται η Υπηρεσία Εποικισμού του Υπουργείου Γεωργίας μεταβιβάζονται σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία της Υπηρεσίας αυτής, σε καμία όμως περίπτωση δεν μεταβάλλουν χρήση αντίθετη από το Σύνταγμα που είναι άκρως προστατευτικό και αλλαγή χρήσης επιτρέπει μόνο για εθνικούς λόγους και σύμφωνα με τη νομοθεσία μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή, δασικές εκτάσεις και δάση μεταβιβάζονται όταν έχουν παραμείνει στη διαχείριση των υπηρεσιών του εποικισμού σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που τον διέπουν. Αυτό το λεπτό νομικό σημείο εκμεταλλεύονται όσοι επιθυμούν να μπερδέψουν την καθαρή άποψη ότι δεν υπάρχει θέμα παρανομίας στην υπόθεση αυτή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «πληγούν» οι γνωμοδοτήσεις, δηλ. να πληγεί το αστικό μέρος της υπόθεσης

Σε καμία περίπτωση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών το 2007 δεν είχε διανοηθεί να «πλήξει» τις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων (και γιατί ένας Εισαγγελέας που ασχολείται με ποινικά θέματα να «πλήξει» αστικές απόψεις άλλων δικαστών!), γιατί άραγε; Η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων από τους Υπουργούς προέρχεται μετά από την έρευνα και έγκριση μιας τεράστιας ιεραρχίας Γενικών Γραμματέων, Γενικών Διευθυντών, Τμηματαρχών στις Κεντρικές Υπηρεσίες, Προϊσταμένων στις Τοπικές Υπηρεσίες, τεχνικών τοπογράφων κ.λπ. Όλοι αυτοί κατά τον κ. Σανιδά παραπλανήθηκαν και παραπλάνησαν Υπουργούς!

Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν προέκυπτε και δεν προέκυψε κανένας χρηματισμός θα ήταν τουλάχιστον αφελές να μιλάει κανείς για φορτικότητα σε Υπουργούς μετά από τέτοια ιεραρχική αξιολόγηση, διότι οι Υπάλληλοι εάν δεν υπήρχαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξέφραζαν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης δεν επρόκειτο να ασχοληθούν με το θέμα αυτό όχι μόνο εάν τους πίεζαν τρίτοι αλλά και με καμία άλλη ενδεχόμενη παρότρυνση.
Εξάλλου το να «πλήξει» κανείς γνωμοδοτήσεις σημαίνει ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης του γνωμοδοτούντος δικαστού, πράγμα παράλογο, ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτή που οι γνωμοδοτούντες ήταν πολλοί.

Παραπλανηθέντες Υπουργοί

Επίσης θα ήταν αστείο να θεωρήσει κανείς ότι, οι Υπουργοί που έχουν στη διάθεσή τους τόσα συμβουλευτικά Όργανα παραπλανήθηκαν ή πείστηκαν χωρίς να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το δίκαιο της μιας ή της άλλης πλευράς. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο λειτουργεί από το 1939 υπέρ του δικαίου σαν οιονεί δικαστήριο και όχι υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με το νόμο που το σύστησε. Το Σύνταγμα και ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να αποδέχεται ή να μην αποδέχεται τις γνωμοδοτήσεις του εκάστοτε οργάνου, διότι η πολιτική βούληση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και σε διαφορετική περίπτωση καταστρατήγησης της πολιτικής βούλησης με την απειλή της ποινικής δίωξης δεν λειτουργεί ο θεσμός της δημοκρατίας! (Παράξενα σύγχρονα συμπτώματα).

Η παρέμβαση του κ. Σανιδά

Ήταν τυχαίο ότι ο σταθμός ΑΛΦΑ γνώριζε την παρέμβαση του κ. Σανιδά πριν δοθεί η παραγγελία-πόρισμα;
Στις 8-9-2008 έγινε η παραγγελία - πόρισμα Σανιδά, ενώ από τις 5-9-2008 στο Δελτίο Ειδήσεων στις 15:00 ο ΑΛΦΑ έλεγε:
«Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται μετά από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ για την Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Εισαγγελέας ανακοινώνει την Δευτέρα έρευνα από μηδενική βάση σε όλη την χώρα για τις αγοραπωλησίες. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την νυκτερινή τροπολογία Γεροντόπουλου».

Οι προαναγγελίες συνεχίστηκαν από τον σταθμό ΑΛΦΑ και στη συνέχεια από άλλους σταθμούς μέχρι και τις 8-9-2008 ημέρα Δευτέρα, που η παραγγελία δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης!

Σε πόσες μέρες δόθηκε το πόρισμα

Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Πότε πρόλαβε ο κ. Σανιδάς αντί για παραγγελία να ολοκληρώσει την έρευνά του και να δώσει πόρισμα;
Σε πόσες μέρες το έκανε; Πού βρήκε τα στοιχεία; Γιατί δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης; Πού στόχευε; Ποια ήταν τα δήθεν καινούργια στοιχεία που έπλητταν την πολιτική σκηνή, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την ΚΕΔ, το ΣΟΕ, τους δικηγόρους, το Άγιο Όρος, τους Υπουργούς, την Κυβέρνηση, το Σύνταγμα;

Μετά από έρευνά μας προκύπτει ότι μέχρι τις 27 Αυγούστου 2008 δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός θόρυβος που να προκάλεσε την εσπευσμένη επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του κ. Σανιδά. Ο ίδιος λέει ότι αυτό έγινε μέσα Αυγούστου, όμως ένας έλεγχος στις Ειδήσεις και στα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ δείχνουν ότι:

Στις 28-8-2008 στον ΑΛΦΑ εμφανίζονται ο κ. Βερύκιος και κ. Βλάχος και κάνουν αναφορά σε μία χθεσινοβραδινή εκπομπή τους δηλ. στις 27-7-2008.

Στις 30-8-2008 στον ΑΛΦΑ αναφέρεται:
«Οι αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ πυροδότησαν καταιγισμό δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις περίεργες συναλλαγές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τη Μονή». Ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει: «Περί τα μέσα του Αυγούστου του έτους 2008 στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και ιδίως στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ και στις εφημερίδες "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και "ΝΕΑ", το αναφερόμενο στην ανώνυμη επιστολή θέμα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα έντονα, σε καθημερινή βάση, και με πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Γινόταν λόγος για παράδοση στη Μονή, κατόπιν ανταλλαγής, "εκτάσεων-φιλέτων" και για ύπαρξη μεγάλου σκανδάλου. Εξαιτίας τούτου, επέστρεψα εσπευσμένα από τις ολιγοήμερες διακοπές μου και ζήτησα να ενημερωθώ για την τύχη της δικογραφίας που σχηματίσθηκε από την παραγγελθείσα, με βάση την ανώνυμη επιστολή, προκαταρκτική εξέταση».

Στις 31-8-2008 στον ΑΛΦΑ έλεγαν:

«Μπαράζ δημοσιευμάτων ακολούθησε τις αποκαλύψεις του ΑΛΦΑ για το βίο και την πολιτεία της Μονής Βατοπαιδίου. Το σύνολο του τύπου ασχολείται πλέον με το θέμα, ενώ ολοένα έρχονται νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας».
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Σανιδάς δεν μπορούσε να έχει «εσπευσμένη» επιστροφή και μάλιστα με διακοπή των ολιγοήμερων διακοπών του πριν τις 31 Αυγούστου που φούντωσε η υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας του ΑΛΦΑ, εκτός αν γνώριζε ο ίδιος πριν τις 27 Αυγούστου 2008 ότι ο ΑΛΦΑ θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα στις ημερομηνίες αυτές!!!

Όμως ο κ. Αυτιάς στις 9-9-2008 και ώρα 06:00 στον ΑΛΦΑ έλεγε: «Αυτό το οποίο βρήκε ο κ. Σανιδάς μέσα σε πέντε μέρες, ούτε πέντε μέρες έρευνας, δεν μπόρεσαν ...;». Σύμφωνα με τον κ. Αυτιά ο κ. Σανιδάς ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα στις 3-9-2008 στην καλύτερη περίπτωση και όχι στα μέσα Αυγούστου 2008 που λέει στο βιβλίο του ο κ. Σανιδάς. Είναι βέβαια έντονο το ερώτημα πώς γνώριζε ο κ. Αυτιάς ότι ο κ. Σανιδάς ερευνούσε πέντε ή λιγότερο από πέντε μέρες την υπόθεση; Δεδομένο είναι πάντως ότι από τις 5-9-2008 ο ΑΛΦΑ είχε προαναγγείλει την παραγγελία-πόρισμά του, που έγινε τελικά στις 8-9-2008. Και το πιο περίεργο ακόμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να γνωρίζει οποιοσδήποτε ότι πρόκειται να υπάρξει παραγγελία-πόρισμα, γιατί όμως να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα λέει αυτό το πόρισμα;

Ο ίδιος ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει ότι εκείνο που τον ανάγκασε να επιστρέψει ήταν «ιδίως τα ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ». Όπως όμως γνωρίζουμε τα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ είχαν απήχηση στα υπόλοιπα ΜΜΕ από τις 30-8-2008.

«Τσουνάμι» εξελίξεων

Ο κ. Σανιδάς στο βιβλίο του αναφέρει: «Από τη μελέτη της δικογραφίας, κυρίως, όμως, από άλλα στοιχεία, που ζήτησα, και έλαβα από διάφορες υπηρεσίες (ΝΣΚ, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων κλπ.), ήταν εμφανές ότι, αντικειμενικώς, είχε τελεσθεί τουλάχιστον απάτη σε βάρος του Δημοσίου».

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι τα περί απάτης του Δημοσίου είναι φαιδρά και ανύπαρκτα. Υπάρχει όμως και ο προβληματισμός σχετικά με το χρόνο που απαιτήθηκε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Σανιδάς από το ΝΣΚ και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων. Στοιχεία που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν πριν από τουλάχιστον 4,5 ημέρες για να μην πούμε δέκα ημέρες. Αυτά σε πόσο χρόνο πρόλαβαν να συγκεντρωθούν, να μελετηθούν και να γίνουν βέβαιο πόρισμα που απασχόλησε σοβαρά τόσους θεσμούς; Όταν μάλιστα ο κ. Αυτιάς μας έχει βεβαιώσει ότι όλα αυτά έγιναν σε πέντε ή και λιγότερες μέρες;

Ποια ήταν τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις Ειδήσεις και τα ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ και πόση αλήθεια αναδεικνύουν; Πόση σχέση είχαν με το πόρισμα Σανιδά και ποιος τα είχε αποστείλει στον ΑΛΦΑ;
Σύμφωνα με την έρευνά μας υπήρχαν δύο ειδών στοιχεία.

1. Όσα εφευρίσκονταν εκείνες τις ημέρες, δηλαδή από τις 28-8-2008 ως τις 7-9-2008 και συγκλόνισαν τον κ. Σανιδά και
2. όσα είχαν εφευρεθεί το 2007.

Ας ξεκινήσουμε την έρευνά μας από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ΑΛΦΑ δηλ. από τις 28-8-2008 μέχρι τις 8-9-2008, πολύ περισσότερες από τις πέντε μέρες που ερεύνησε το θέμα ο κ. Σανιδάς, και αργότερα θα επεκταθούμε και σε εκείνα του 2007.

Τα απίθανα ρεπορτάζ

Υπήρξαν τα εξής ρεπορτάζ στις 28-8-2008:

Βερύκιος: « ...; Ο όμιλος ο συγκεκριμένος που αγόρασε το κτήριο από την Μονή Βατοπαιδίου, του ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες ...; έχει άρρηκτους και μακροχρόνιους δεσμούς με την συγκεκριμένη Μονή αλλά και με τον Διοικητή Αγίου 'Ορους αλλά και με συγκεκριμένα στελέχη της Κυβέρνησης, που χτες το βράδυ, τόσο εσύ, όσο κι ο Γιώργος ο Βλάχος προσπαθήσατε να μας πείσετε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός. Ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός μέχρι χθες το βράδυ να μην γνώριζε. Σήμερα όμως δεν μπορεί να μας πει το ίδιο. Βάζοντας λοιπόν στη σωστή σειρά τα γεγονότα και τα πρόσωπα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έβαλαν μπροστά την Μονή προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα δύο κυρίως μεγάλα φιλέτα, τόσο τα ακίνητα του Ολυμπιακού χωριού, όσο και μία μεγάλη έκταση που είπατε στο Κεντρικό σας δελτίο στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής-Γραμματικού αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ».

Μετά από έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι η Εταιρεία  που αγόρασε το Ολυμπιακό ακίνητο δεν είχε καμία σχέση ούτε με τη Μονή Βατοπαιδίου ούτε με συγκεκριμένα στελέχη της Κυβέρνησης και προπαντός κανείς δεν έβαλε στο χέρι ούτε χρήματα από την πώληση του Ολυμπιακού ακινήτου που είναι δεσμευμένα και το γνωρίζουν όλοι ούτε το κτήμα του Γραμματικού.

Στις 30-8-2008 ο ΑΛΦΑ στο Δελτίο Ειδήσεων στις 15:00 έλεγε:

«Η Μονή Βατοπαιδίου εκτίμησε και έδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο με την πρώτη ανταλλαγή ακίνητα και γη αξίας 24.577.890? για να πάρει τις υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που πούλησε για 41.000.000?».
Καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα όσα ακούστηκαν. Το Ολυμπιακό ακίνητο είχε αξία σύμφωνα με το ΣΟΕ 39.500.000? και πουλήθηκε 41.000.000 ?. Δεν αληθεύει ότι η Μονή Βατοπαιδίου εκτίμησε το ακίνητο γιατί δεν είναι εκτιμητής η Μονή και στη συνέχεια δεν αληθεύει η αξία των 24.577.890? εφόσον η αξία του ακινήτου είχε εκτιμηθεί 39.500.000 ? από το ΣΟΕ.

Συνεχίζει ο ΑΛΦΑ στο ίδιο Δελτίο Ειδήσεων:

«Το αγροτεμάχιο αυτό, έκτασης 630 στρεμμάτων, αποτελεί το τρίτο συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και της ΚΕΔ και που ακυρώθηκε μετά από πολλές πιέσεις από το Δήμαρχο της Μίκρας».
Το συμβόλαιο αυτό δεν ακυρώθηκε ποτέ και μάλιστα από τις πιέσεις του Δημάρχου Μίκρας.

Στις 31-8-2008 ο ΑΛΦΑ στο Δελτίο Ειδήσεων στις 01:30 έλεγε:
«27.000 στρέμματα υπερτιμολογήθηκαν. Είναι 10 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία».
Όμως δεν υπάρχουν 27.000 στρέμματα που δόθηκαν σε ανταλλαγές αλλά 25.000 στρέμματα και δεν υπερτιμολογήθηκαν, ακόμα και σήμερα δεν κατηγορήθηκε κανείς για υπερτιμολόγηση τέτοιων στρεμμάτων.

Στη συνέχεια των Ειδήσεων ακούμε για το Ολυμπιακό ακίνητο:

«Λάκης Παπαβλασόπουλος (Κτηματομεσίτης): Βάσει του όγκου των τετραγωνικών που είναι χτισμένα και στη συγκεκριμένη περιοχή, η αξία του κατ' εμέ είναι πολύ μεγαλύτερη από το τίμημα που αναφέρεται στο συμβόλαιο, η πραγματική του αξία εννοώ.
-Πόσο εκτιμάτε ότι μπορεί να φθάνει;
-Κοιτάξτε, εάν θεωρήσουμε σήμερα ότι για να χτίσει ένας, ένα κτίριο τέτοιας μορφής θα χρειαστεί τουλάχιστον 1.400 δρχ. το τ.μ., βάλτε και μια αξία του οικοπέδου η οποία κυμαίνεται από 800.000 έως 1.200.000 το τ.μ. στη συγκεκριμένη γη.
-Δηλαδή πόσο φθάνει έτσι πρόχειρα, πρόχειρα στους υπολογισμούς;
-Και 70, 80, 90 εκατομμύρια ενδεχομένως».

Ακόμα και οι αντίστοιχες ΔΟΥ δεν εκτίμησαν το ακίνητο πάνω από 42.000.000 ? χωρίς να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, που μείωναν την αξία του κατά 10% σύμφωνα με το ΣΟΕ.

Μία απίθανη προσέγγιση

Στις 31-8-2008 υπήρξε ένα δημοσίευμα της Γιάννας Παπαδάκου που είχε σαν τίτλο, «Διώξεις, ντιλ και κόντρες στη μικρή οθόνη», και μεταξύ άλλων έγραφε:

«Η διαμάχη Δ. Κοντομηνά - κυβέρνησης την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πώληση του 70% του Alpha σε ξένο όμιλο ΜΜΕ.
"Αγια" σκάνδαλα, διαπλοκή με την κυβέρνηση, διώξεις και τηλεοπτικές καταγγελίες! Το νέο σίριαλ στην οθόνη της επικαιρότητας έχει δυνατό σενάριο και ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές.
Ένας από αυτούς, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημ. Κοντομηνάς: Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση του 70% του καναλιού στον γερμανικό όμιλο RTL, «εισέπραξε», μέσα στον Ιούλιο δύο κακουργηματικές διώξεις από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι «η υπόθεση είναι στημένη από την κυβέρνηση», ενώ πνέει μένεα ειδικά κατά του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου.
Η αντεπίθεσή του στην κυβερνητική παράταξη ήρθε με το «ανέβασμα» από το κανάλι του υπαρκτού θέματος των «φιλέτων» που εκχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου (αποκαλύφθηκε από την «Ε» και την «Κ.Ε.» πέρυσι), ενώ στο στόχαστρο μπήκαν για την υπόθεση αυτή ο Θ. Ρουσόπουλος (είναι γνωστές οι σχέσεις του με την Αγιορείτικη κοινότητα) και ο Γ. Βουλγαράκης.
Οι δύο διώξεις προέκυψαν έπειτα από έρευνες διαφορετικών δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές καταγγελίες, μηνύσεις ή αγωγές για δύο εντελώς άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις».

Το πολιτικό δίλημμα

Επίσης στο τέλος του δημοσιεύματος αναφέρει:
«Πολιτικό δίλημμα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Alpha φαίνεται ότι βρίσκεται σήμερα μπροστά στην απόφαση ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει σε σχέση με τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση.
Υπάρχει σειρά συνεργατών του που τον συμβουλεύει να συνεχίσει να είναι συγκρατημένα «επικριτικός» απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι του συνιστούν να κηρύξει τζιχάντ απέναντι σε αυτούς που φέρονται να τον κυνηγάνε».
Τελικά ακολούθησε τη δεύτερη άποψη και πέρασε μία βόλτα από το Άγιο Όρος.

Όλα τα απίθανα ρεπορτάζ που ακούστηκαν φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με την τζιχάντ απόφαση.
Στις 02-09-2008 και ώρα 20:17 ο ΑΛΦΑ έλεγε: «Έχει μεταβιβαστεί έκταση 1400 στρεμμάτων στην Μονή Βατοπαιδίου μεγάλης εμπορικής αξίας η οποία τα προορίζει να γίνουν εγκαταστάσεις γηπέδου γκολφ».

Αθλιότητες ή έξυπνες επιλογές;

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δριβελέγκας δήλωνε: «Είναι πάρα πολύ μεγάλης αξίας γιατί είναι στο εμπορικό κέντρο των Μουδανιών είναι στην πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Χαλκιδικής».
Το σενάριο είναι απολύτως φανταστικό. Μετά από την έρευνά μας στον κατάλογο των συμβολαίων δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ακίνητο! Και όμως επηρεάστηκε ακόμα και η Δικαιοσύνη!
Βολεύει να ονομαστούν οι μοναχοί businessmen.

Στις 4-9-2008 ο ΑΛΦΑ εμφάνιζε πάλι τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δριβελέγκα να ανακαλύπτει την τροπολογία Γεροντόπουλου που αφορούσε αποχαρακτηρισμό υγροβιότοπου και δασικής έκτασης στο Ξηροποτάμι Χαλκιδικής για να ωφεληθεί η Μονή Βατοπαιδίου από την υπεραξία του ακινήτου που ήταν άχρηστη γιατί ήταν έλος. Η υπόθεση μετά από έρευνά μας αποδείχθηκε ότι αφορούσε την προσπάθεια μερικών κατοίκων να αποκτήσουν τίτλους σε κτήματα που είχαν από παλαιά και δεν τους είχαν δοθεί από το Κράτος τίτλοι, δεν είχε καμία σχέση με το Βατοπαίδι.

Επίσης στις 01-09-2008 και ώρα 06:18 στον ΑΛΦΑ ο Βερύκιος έλεγε:
Βερύκιος: « ...; η τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, τουλάχιστο 26.000.000 ευρώ εξανεμίστηκαν. Κάποιοι τα πήραν. Κάποιοι κρύβονται. Κάποιοι θα βγουν απ'  το λαγούμι που έλεγε και ο Βλάχος. Θα ξελαγουμιστούν».

Και συνεχίζει ο Βερύκιος:

Βερύκιος: «Μου φέρανε πριν από λίγο, γιατί εμείς εδώ είμαστε ανοικτοί με όλα τα blogs, από ένα blog που λέει "125 λογαριασμούς έχει ο Εφραίμ σε μία και μόνο τράπεζα για την Μονή Βατοπαιδίου".
Είναι δυνατόν, Δήμο;

Η νεότερη πληροφορία που έχω είναι ότι η περίφημη Μονή Βατοπαιδίου, υπό τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ σε μία μόνο τράπεζα διατηρεί 125 λογαριασμούς. Ούτε 5, ούτε 15, ούτε 25, αλλά 125. Τα ερωτήματα είναι απλά. Τι χρειάζεται μια Μονή Αγιορειτών 125 λογαριασμούς σε μία τράπεζα; Για ποιο σκοπό τους διατηρεί; Τι ποσά διακινεί που χρειάζονται 125 λογαριασμοί; Παρατηρείται και ανάλογο φαινόμενο και σε άλλες τράπεζες; Δηλαδή εδώ γίνεται σαφές ότι η συζήτηση πια έχει ανοίξει όχι μόνο στα ηλεκτρονικά μέσα, τηλεόραση, ραδιόφωνο και στον τύπο, αλλά και στο διαδίκτυο. Από το press.gr την αποκάλυψη την κατέβασα πριν λίγη ώρα ...;».

Είχαν στρέψει τα βέλη της κατά της προσωπικότητας του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όπως όμως αποκάλυψε η έρευνα ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ δεν έχει κανέναν προσωπικό λογαριασμό και οι λογαριασμοί σε μία τράπεζα δεν ξεπερνούν τους έξι.
Αυτές οι αθλιότητες και πολλά άλλα τέτοια τελείως ανυπόστατα δημοσιεύματα έκαναν τον κ. Σανιδά να παρέμβει! Και να εκδόσει όχι απλή παραγγελία αλλά ολόκληρο πόρισμα!

Αξίζει να ερευνήσουμε

Θα επανέλθουμε για να απαντήσουμε σχετικά με το πόση αλήθεια έκρυβαν τα δημοσιεύματα του 2007; Ποιο ευυπόληπτο πρόσωπο τα συγκέντρωσε σε φάκελλο και τα έδωσε στον ΑΛΦΑ;  Ποια ήταν τα κίνητρα του προσώπου αυτού; Δεν είναι καθόλου άγνωστος, δεν είναι όμως εύκολο να κατανοήσει κανείς τα κίνητρά του. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για υποεκτιμήσεις και υπερεκτιμήσεις!

Υπήρχαν όμως και άλλοι ευυπόληπτοι που μαζί με τον προηγούμενο μίλησαν για κοινόχρηστη λίμνη που δεν μεταβιβάζεται! Μίλησαν ακόμα και για την αξία των χρυσοβούλων! Για δάση και αρχαιολογικούς χώρους!
Ο κατά πάντα έγκριτος δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» κ. Λασκαρέλιας έχει ήδη διατυπώσει διαφορετικές απόψεις.

Μένει εκτός των τόσο άλλων που έχουμε να δούμε ποιος αρχαιολόγος με «εξωφρενικές» απόψεις δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να εντοπίσει τις θέσεις της περιουσίας της Μονής από τα χρυσόβουλα όταν η Βουλή των Ελλήνων γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια και έχει αποτυπώσει σε νομοθετικό διάταγμα με οθωμανικές ονομασίες που ισχύουν μέχρι σήμερα τις θέσεις αυτές!

Επίσης θα σχολιαστεί σε κάποια στιγμή η ενέργεια εκείνου του Υφυπουργού που είχε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκδοση του τελευταίου «σχιζοφρενικού» νόμου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής». Για μεγαλύτερη κατανόηση σας ενημερώνουμε ότι υπήρξε κατήγορος, μάρτυρας, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (δηλαδή δικαστής) και νομοθέτης στην υπόθεση Βατοπαιδίου!

πηγή: http://briefingnews.gr-vatopaidi.wordpress.com


Η Συγκλονιστική Ιστορία του Κινέζου Πένγκ ( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΚ )alt

Ο 37χρονος Κινέζος Πένγκ Σουλίν ειχε περασει σχεδόν 4 χρόνια στο Νοσοκομείο Σενζέν της Βορειας Κινας οπου και νοσηλευτηκε.

 

Ο Λόγος ;

Μια μέρα του 1995 και ενώ ο ατυχος Κινέζος στεκοταν στην ακρη του δρόμου ενα φορτηγό έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να τον..Κόψει στην μέση ! Διακομιστηκε εχωντας τις αισθήσεις του στο Νοσοκομειο οπου οι Γιατροι μπόρεσαν με τιτανιες προσπάθειες και τον Κράτησαν στην ζωή.

 

Αυτό ομως ειχε ενα τιμημα : Αναγκάστηκαν και ακρωτηρίασαν ( εκοψαν οτι ειχε απομείνει ) τον ατυχο πενγκ απο την μέση και κάτω. Για να μπορει να 'ενεργείται' εβαλαν καθετήρες

Ηταν πραγματικά θαυμα πως αυτός ο Ανθρωπος εζησε μετα απο ενα τετοιο σοβαρό ατυχημα. Δειχνοντας δυναμη ψυχης στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κινέζος Πενγκ δηλωνε αποφασισμένος να ξαναπερπατήσει.

Ετσι οι Γιατροί με την Βοήθεια των επιστημόνων του ατασκευασανε ενα 'Μηχανικό αυγό με πόδια' το οποίο λειτουργεί αυτόματα και ετσι ο Πένγκ μπορεί και περπατάει.


Πηγή:http://skandalistes.blogspot.com/2011/01/blog-post_9760.html#ixzz1CkBtjvvN
altalt

alt

Πηγή:
http://skandalistes.blogspot.com/2011/01/blog-post_9760.html#ixzz1CkBtjvvN

Δελτίο Τύπου της UNISEF

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή

Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555

 

                         

                         

           

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2011

 

                         

           

Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF, Anthony Lake

σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης για τα παιδιά στην Υεμένη

 

                         

           

«Η UNICEF εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το ότι παιδιά βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά στην Υεμένη και καλεί όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών. Τουλάχιστον 94 παιδιά σκοτώθηκαν και 240 τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα ή οβίδες στην Υεμένη από την έναρξη της πολιτικής αναταραχής τη χρονιά αυτή.

Εκθέσεις που επιβεβαιώνονται από συνεργάτες μας λένε ότι τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα. Ένα επτάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε από οβίδα στην πρωτεύουσα Σαναά, στις 2 Οκτωβρίου και ένα 13χρονο αγόρι χάθηκε με τον ίδιο τρόπο στις 4 Οκτωβρίου. Η UNICEF καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Τα παιδιά της Υεμένης θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με την επιστροφή τους στο σχολείο αυτή τη χρονική περίοδο. Αντί να έχουν απέναντί τους δασκάλους έχουν ένοπλους άνδρες και σφαίρες αντί για βιβλία. Η χώρα βυθίζεται βαθύτερα σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Η κρίση στην Υεμένη έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στους περισσότερο ευάλωτους, τα παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν ανάγκη τώρα από βοήθεια και μακροπρόθεσμη υποστήριξη, εάν πρόκειται να ανακάμψουν.

Τα ποσοστά υποσιτισμού ήταν ανησυχητικά υψηλά στη χώρα, ακόμη και πριν από το τωρινό ξέσπασμα της βίας και οι επιπτώσεις στους φτωχότερους ανθρώπους επιτείνονται περαιτέρω από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και την κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών υγείας. Από τα 3,6 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Υεμένη, τουλάχιστον το 43% είναι λιποβαρή και το 58% καχεκτικά.

Ο θανάσιμος συνδυασμός της εκτεταμένης φτώχειας και του υποσιτισμού, ιδίως μεταξύ των παιδιών, σαρώνει τη χώρα. Τα ποσοστά υποσιτισμού των παιδιών είναι ήδη πολύ πάνω από τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές της χώρας και είναι τόσο άσχημα όσο τα ποσοστά υποσιτισμού σε ορισμένες από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο, που συγκεντρώνουν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς.

Ο λαός της Υεμένης χρειάζεται την προσοχή και τη βοήθειά μας τώρα. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή να χάσουμε.

Σε αυτή την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, η UNICEF απευθύνει έκκληση για την επείγουσα προστασία των γυναικών και των παιδιών και την επιστροφή τους στην ομαλότητα, ώστε τα παιδιά να μπορούν τουλάχιστον να πάνε στο σχολείο σε ειρήνη».          

           

Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.Θ  U


Συγκλονιστικά στοιχαία για το παρασκήνιο της «Υπόθεσης Βατοπαιδίου»alt

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το παρασκήνιο και τις υπόγειες διεργασίες που οδήγησαν στην γνωστή ως «υπόθεση Βατοπαιδίου», έρχονται στο φώς της δημοσιότητας. Έγγραφα - φωτιά που έχει στην διάθεσή του το BriefingNews, φωτίζουν τις σκοτεινές διαδρομές και τα πρόσωπα που ανέδειξαν την υπόθεση αυτή σε μέγα θέμα, χωρίς να έχει προκύψει από την έρευνα τίποτα ουσιαστικό.
Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα ερωτηματικό από όλους τους κύκλους όταν ενέπλεκαν το Άγιον Όρος στα εδώ παιγνίδια.
Ο κ. Σανίδας στην παραγγελία -πόρισμά του συμπεριλάμβανε κατηγορίες όπως αυτή της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, έγκυρες δικαστικές πηγές μας πληροφόρησαν ότι η κατηγορία αυτή δεν υφίσταται.

Κατηγορήθηκε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για τις υποεκτιμήσεις και υπερεκτιμήσεις αλλά δεν προκύπτει από καμία έγκυρη πηγή ούτε από κανένα σοβαρό Ελληνικό ή ξένο οίκο κάτι τέτοιο ενώ οι τοπικές Δ.Ο.Υ. έχουν αποφανθεί ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το Σ.Ο.Ε. και είναι αναρμόδιες. Ετοιμάζεται δημοσίευση μεγάλης έρευνας που θα δείχνει ποιοι ήταν οι εγκέφαλοι της κατασκευής αυτών των κατηγοριών, με ποιο τρόπο διοχετεύτηκαν στα Μ.Μ.Ε. κατηγορίες που έχουν σχέση με το αστικό μέρος της υπόθεσης, γιατί, πώς, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο παρουσιάζονταν οι απόψεις τους στα Μ.Μ.Ε. Έγκυροι νομικοί κύκλοι κάνουν την κριτική τους σχετικά με την ποινικοποίηση μίας καθαρά αστικής υπόθεσης, όπως λένε για πολιτικές σκοπιμότητες και άλλα μικροσυμφέροντα.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΩΝ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ» ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποκάλυψη της διαδρομής του φακέλου των «κατασκευασμένων» κατηγοριών από τους «εγκεφάλους» στα Μ.Μ.Ε και τέλος στην Δικαιοσύνη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει σειρά βιβλίων σε συνέχειες προκειμένου να καλύψει και τα μελλοντικά γεγονότα.

Τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία της υπόθεσης αφορούν την δίκη που έγινε το 2003 στην Κομοτηνή. Ερωτήματα όπως ποιοι παρακολουθούσαν τις μυστικές διαδικασίες του δικαστηρίου, σε ποια χρονική στιγμή γνώριζαν την εισήγηση της Εισηγήτριας, ποιος και με ποιον τρόπο την διέρρευσε, γνώριζε η δικαιοσύνη τους δράστες; Ποια σχέση έχουν οι δράστες με τις κατασκευασμένες αστικές αντίθετες από τα Γνωμοδοτικά Συμβούλια απόψεις οι οποίες παρουσιάστηκαν σαν νομικός μονόδρομος;

Από τον Ιανουάριο του 2004, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, αφού μεσολαβούσαν οι γιορτές, ο Μητροπολίτης συζητούσε στην Ξάνθη στα καφενεία και στην αγορά ότι καθυστερούσε να βγει η απόφαση που ήταν κατά της Μονής όπως «έλεγαν οι φήμες».

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδόπουλος είπε στην Α΄ Εξεταστική ότι ο Αθ. Ξυνίδης τον ενημέρωσε πριν γίνει η διάσκεψη ότι το αποτέλεσμα θα είναι 2-1 κατά της Μονής και εκείνος ως δημοσιογράφος αναφέρει ότι «Το διαρρεύσαμε και ήμασταν ικανοποιημένοι».

Στις 5 Νοεμβρίου 2003 έγινε το δικαστήριο μεταξύ Μονής και Δημοσίου. Τέλη Απριλίου 2004 έγινε μυστική διάσκεψη των δικαστών του Δικαστηρίου. Στο χρονικό διάστημα αυτό έπρεπε τα πάντα να είναι μυστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στα στοιχεία που θα εκτεθούν. Θα τα κρίνουν οι αναγνώστες.

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΧΗΤΗΣ»
Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής Θράκης», σύμφωνα με δικές του μαρτυρίες υπήρξε ο βασικός τοπικός αρθρογράφος εναντίον της Μονής και υπέρ των απόψεων οικογένειας Ξυνίδη και όσων συνεργάστηκαν με αυτούς.

Ο ίδιος αναφέρει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σε ερώτηση του κ. Μπόλαρη:
Μπόλαρης: Πότε μάθατε εσείς για το αποτέλεσμα της διάσκεψης που έγινε στο Πρωτοδικείο Ροδόπης και ότι βγήκε απόφαση 2-1;
Παπαδόπουλος: Αυτό άρχισε να διαρρέει στην ατμόσφαιρα γύρω Φλεβάρη-Μάρτη, τότε περίπου.

Όπως προαναφέρθηκε οι διασκέψεις είναι μυστικές και η διάσκεψη έγινε τέλη Απριλίου. Πώς γνώριζε ο κ. Παπαδόπουλος από το Φλεβάρη το αποτέλεσμα της διάσκεψης που έγινε τον Απρίλη; Γιατί ο κ. Μπόλαρης αν και αρμόδιος στην Εξεταστική Επιτροπή έμεινε ευχαριστημένος από την απάντηση και λέει: «Ήταν έγκαιρα πάντως έτσι»; Υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση των μυστικών διαδικασιών του δικαστηρίου; Και σε σχέση με τι ήταν έγκαιρη η γνώση των διαδικασιών του δικαστηρίου από τον κο Παπαδόπουλο; Γιατί με ειδική παραγγελία του ο κ. Σανιδάς θεώρησε αξιόπιστο ένα τέτοιο μάρτυρα για τον οποίο ο πρώην Πρόεδρος του ΝΣΚ κος Τζεφεράκος τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, εμπαθή και ακατάλληλο για μάρτυρα. Τέλος γιατί ο κος Παπαδόπουλος συγχαίρει τον κο Σανιδά και τον στηρίζει ηθικά όπως αναφέρει ο ίδιος ο Σανιδάς στο βιβλίο που έγραψε;

Γιατί ο κος Μπόλαρης δεν είπε στον κο Παπαδόπουλο «πώς μαθαίνεις τις μυστικές διαδικασίες του δικαστηρίου και τις διαρρέεις και ικανοποιείσαι όταν αυτό είναι αιτία να στείλει κάποιον στον Εισαγγελέα;»
Από πού γνώριζε ο κος Παπαδόπουλος τα των μυστικών διαδικασιών της δίκης;
Παπαδόπουλος: Ο κ. Ξυνίδης που μιλούσα εγώ ...; γνώριζαν ότι η απόφαση είναι απορριπτική. Το ήξεραν.
Και συνεχίζοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είπε: «Αυτό το είχαμε διαρρεύσει. Ήμασταν ικανοποιημένοι».
Επίσης ο ίδιος είπε στην Εξεταστική: «Αντιλαμβάνονται οι δικαστές ότι η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί. Αναφέρομαι κυρίως στην Ξάνθη».

Δεν υπήρχε όμως κοινωνία που είχε ξεσηκωθεί. Δημοσιεύματα του κου Παπαδόπουλου υπήρχαν. Ποιοι κρύβονται πίσω από τον υποτιθέμενο ξεσηκωμό των κατοίκων; Γιατί ο κος Σανιδάς χρησιμοποίησε αυτά τα δημοσιεύματα σαν να ήταν έγκυρα;

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΕΚΠΛΗΞΗ
Έκπληξη είναι το έγγραφο του Υφυπουργού κυρίου Πεταλωτή και του αδερφού του Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ κ. Αθ. Ξυνίδη προς τον Υφυπουργό κ. Δούκα της 14-7-2004. Η Μονή και το Δημόσιο είχαν συμβιβασθεί περίπου πριν ένα μήνα και στις 14-7-2004, ο κ. Πεταλωτής αποστέλλει επιστολή προς τον Υφυπουργό κ. Δούκα εκ των υστέρων και αναφέρει ότι γνώριζε την εισήγηση του εισηγητή δικαστή του δικαστηρίου Κομοτηνής πριν την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης!!!

Το έγγραφό τους αυτό κατηγορεί το Δημόσιο γιατί δεν προέτρεψε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων να παρανομήσει και να ζητήσει την εισήγηση του εισηγητή δικαστή στο δικαστήριο της Κομοτηνής. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε συσκεφθεί 20-5-2004 είναι κοινώς γνωστό ότι δεν είχε νόμιμη δυνατότητα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την εισήγηση του εισηγητή δικαστή; Πώς ήταν τόσο βέβαιοι ότι η εισήγηση του εισηγητή δικαστή ήταν υπέρ του Δημοσίου και όχι υπέρ της Μονής; Πώς γνώριζαν ότι υπήρχε εισήγηση και ποιος τους το είχε πει με τόση βεβαιότητα.

Ποιος και γιατί βάφτισε την εισήγηση του Εισηγητή Δικαστή ως Απόφαση Δικαστηρίου;Exclamation mark Ενώ όπως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Σανιδάς ήταν απλώς ένα σχέδιο της Εισηγήτριας!!! (Θα ακολουθήσουν άλλα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό)

ΠΙΕΖΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης έστελνε έγγραφα προς την Πρόεδρο του δικαστηρίου να εκδόσει απόφαση από τον Ιανουάριο του 2004 σύμφωνα με την εισήγηση του Εισηγητή - Δικαστή! Ποιος ενημέρωνε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και έστελνε έγγραφα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιανουάριο του 2004 όταν το δικαστήριο είχε εκδικαστεί μόλις δύο μήνες πριν,  τον Νοέμβριο του 2003; Ποιος δηλαδή τότε ποινικοποιούσε το αστικό μέρος της υπόθεσης γνωρίζοντας ότι η εισήγηση της Εισηγήτριας θα αναφέρει τις απόψεις του σε μεγάλο βαθμό;

Αυτό σημαίνει ότι οι κ. Ξυνίδης, Πεταλωτής και Μητροπ. Ξάνθης γνώριζαν την εισήγηση της Εισηγήτριας πριν κατατεθεί τον Φεβρουάριο,  από τον Ιανουάριο του 2004;

Υπεύθυνος για την στενή παρακολούθηση του πράγματος είναι βέβαια ο κ. Ξυνίδης. Ο κ. Αθ. Ξυνίδης ήταν υπεύθυνος για αυτά: «γιατί το νομικό σκέλος της υπόθεσης το είχε αναλάβει από την Επιτροπή Αγώνα και το έβλεπε ο κ. Ξυνίδης»  (Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, Τσολακίδης, Δήμαρχος Βιστωνίδος, σ. 193).

Αλλά και ο κ. Ξυνίδης το καταθέτει ο ίδιος.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Ξυνίδη, ήθελα να ρωτήσω 3 πράγματα σύντομα. Η γνώση για το αποτέλεσμα της διασκέψεως έγινε με διαρροή. Ήταν  γνωστή στην κοινωνία της Ξάνθης;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι. Επί αρκετές μέρες υπήρχαν δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Έχω προσκομίσει κάποιες αποφάσεις. Έχω και άλλα εδώ αν θέλετε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το ήξεραν όλοι οι φορείς;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΥΝΙΔΗΣ: Όλοι.

Ο κ. Ξυνίδης ομολόγησε ο ίδιος ότι ήταν γνώστης της εισήγησης και το διέρρευσε στους άλλους.
Οι «άγνωστοι» νομικοί αυτοί κύκλοι  την γνώση τους αυτή την είχαν διαρρεύσει σε κατάλληλο καιρό και σε δημοσιογράφους.

Τα ίδια επιβεβαιώνει και ο δημοσιογράφος Ντάσκας (ο κος Ντάσκας είναι αυτός που καυχιέται ότι έστειλε προς τον κο Σανιδά την πρώτη επιστολή που ξεκίνησε την υπόθεση τρία χρόνια μετά, το 2007, τι σχέση είχε ο κος Ντάσκας με τους άγνωστους Νομικούς κύκλους που γνώριζαν τις μυστικές διαδικασίες της δίκης;

Στο ερώτημα του βουλευτή κ. Μάρκου Μπόλαρη απαντά:
Μάρκος Μπόλαρης: «Κύριε Ντάσκα επειδή κάνατε μία εξονυχιστική έρευνα στην περιοχή της Θράκης και αναφερθήκατε ότι ήταν γνωστό το αποτέλεσμα της διάσκεψης όπως σας είπαν φορείς, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι; Δηλαδή, ποιοί φορείς το γνώριζαν; Έχει σημασία».
Μάρτυς (Ιωάννης Ντάσκας): «Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής το γνώριζαν («Ξυνίδης και ο Πεταλωτής ...;.»)». (Eξεταστική Επιτροπή της Βουλής, Ντάσκας σελ. 189-190).

Πιεζόταν ακόμα και εγγράφως να εκδώσει σύντομα την εισήγηση σαν απόφαση όπως προκύπτει από τις επιστολές του Μητροπολίτη Ξάνθης η πρόεδρος του δικαστηρίου κα Ψάλτη, μετέτρεπαν από αστική σε ποινική την υπόθεση και διοχετευόταν στα ΜΜΕ σαν ποινική. Δυσκολεύονται λοιπόν και φοβούνται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δεν μπορούν οι Υπάλληλοι των Υπηρεσιών να αποφανθούν περί του δικαίου.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ!
Αλλάζουν καταθέσεις μάρτυρες και κατηγορούμενοι. Το άσπρο το παρουσιάζουν μαύρο. Άλλα έλεγαν στην Εξεταστική Επιτροπή και άλλα όταν εμφανίζονταν στην ανακρίτρια όπως ανέφεραν τα Μ.Μ.Ε. (Βλέπε Μαντέλη) .
Με επιστολές του ο Μητροπολίτης Ξάνθης προς την Πρόεδρο του Δικαστηρίου κα Ψάλτη και προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, επιχειρούσε με απειλές να επηρεάσει το περιεχόμενο της απόφασης του δικαστηρίου πού επρόκειτο να εκδοθεί, χωρίς όμως αυτός να κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Είναι μάλιστα και ευυπόληπτος μάρτυρας.

Η επιστολή που απευθύνει στην Πρόεδρο του Δικαστηρίου, φέρει ημερομηνία 1/2004 και γίνεται για να πιεστεί η Πρόεδρος να εκδώσει απόφαση, αφού ο ίδιος έχει πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της εισήγησης και ξέρει περί της πλειοψηφίας 2-1, αφού θεωρεί ότι τον Ιαν 2004 έχει ήδη καθυστερήσει η απόφαση! (βλ. σχ. Συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα 18-10-200Cool. «Πληροφορηθήκαμε ότι μία εισηγήτρια πρωτοδίκης διαπίστωσε ότι το δίκιο είναι με το μέρος του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της Μονής και μαζί της συμφωνούσε και ένας δεύτερος πρωτοδίκης, οπότε η Ψάλτη επέμενε να τροποποιηθεί η εισήγηση διότι έλεγε ότι δεν έχουν κάνει σωστές εκτιμήσεις, ενώ η εισηγήτρια και ο δικαστής επέμεναν ότι έχουμε ως γνώμονα το δίκαιο και τη συνείδησή μας και δεν εκδίδεται η απόφαση» (Ποια απόφαση, αφού δεν υπήρχεWink.

Ο Ξυνίδης και ο Πεταλωτής με τον Μητροπολίτη ονομάστηκαν φορείς, υποκινούσαν τον κόσμο, ώστε όπως αναφέρει ο φίλος τους δημοσιογράφος κ. Παπαδόπουλος «υπήρξαν κινητοποιήσεις», «πήγαμε σύσσωμοι στο δικαστήριο για να διατρανώσουμε την ενότητά μας και παράλληλα την οργή και αγανάκτησή μας για τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας που ανήκαν στο Δημόσιο», « ...;την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και του λαού της Θράκης να μην πάρουν τίποτε οι καλόγεροι από τους δύο Νομούς ...;».

Δεν υπάρχει ούτε ένας κατονομαζόμενος, διαμαρτυρόμενος πολίτης, ούτε ένας φορέας - σύλλογος των «θιγομένων» πολιτών. Ποτέ μέχρι σήμερα, σε κανένα έντυπο, ηλεκτρονικό μέσο δεν φιλοξενήθηκε έστω ένας θιγόμενος κάτοικος της περιοχής, αντίθετα αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός των ψαράδων της περιοχής, παρενέβη σε δίκη υπέρ της Μονής αναγνωρίζοντας την, ως κυρία των εκτάσεων της περιοχής.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Θα πρέπει εξάλλου να τονισθεί ότι στην εισήγηση της εισηγήτριας, που παραδόξως ονομάστηκε απόφαση, δεν αναφέρεται καθόλου το ΝΔ του 1924 ούτε και ο συμβιβασμός που προήλθε από αυτό, δίνοντας η Μονή 38.000 στρέμματα στη Χαλκιδική προς κατάπαυση κάθε δικαστικής διαφοράς με το Δημόσιο, το οποίο Δημόσιο τα μεν στρέμματα τα πήρε, στην δε Μονή δεν αναγνωρίζει ούτε το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, ποινικοποιώντας την αστική πλευρά της υπόθεσης αυτής.

Ο κος Σανιδάς «ξέχασε» να κατηγορήσει την κ. Σακάλογλου για την παράλειψη αυτή, κατηγόρησε όμως το Γ.Σ.Δ.Κ. ότι δεν έλαβε υπόψη του  την ακατάργητη δήθεν σύμβαση του 1930 στην οποία οπωσδήποτε είχε αναφερθεί το Γ.Σ.Δ.Κ. και η οποία καταργήθηκε όπως θα δούμε πιο κάτω δύο φορές, την μία το 1935 με Αναγκαστικό Νόμο που το Κράτος άρπαξε μονομερώς την κατοχή της Λίμνης φαλκιδεύοντας έτσι την Σύμβαση του 1930 ενώ το 1941 καταργήθηκε ρητά μέχρι το 1951 για δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ με τα επόμενα Ν.Δ. ποτέ δεν γύρισε στην Σύμβαση του 1930 αλλά στο δικτατορικό αναγκαστικό νόμο του 1935 που δεν έχει καμία σχέση με την Σύμβαση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΜΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΑΜΠΤΟΙ
Οι κ. Πεταλωτής και Ξυνίδης γιατί άραγε κάμφθηκαν και σαν οργανωτική επιτροπή κατέληξαν ότι μπαίνουν σε φάση ανταλλαγής, όπως λένε στις καταθέσεις τους.
Πόσο σοβαρά ελήφθη η κατάθεση του εκδότη του «Μαχητή», Π. Παπαδοπούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτοί που γνώριζαν και τους ενημέρωναν ήταν ο κ. Ξυνίδης και όλοι οι φορείς; Αλλά και ποιοι νομικοί κύκλοι της περιοχής ενημέρωναν συγκεκριμένους δημοσιογράφους, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν;

Κατηγορήθηκαν οι μοναχοί ότι επικοινώνησαν με την Πρόεδρο του Δικαστηρίου τηλεφωνικώς, όμως πριν ακόμη γίνει το Δικαστήριο ο Μητροπολίτης μαζί με τον Ξυνίδη, προστέθηκε δε και ο Πεταλωτής γνώριζαν περί της εισηγήσεως της μιας δικαστού και περί της υπάρξεως πλειοψηφίας 2-1 μεταξύ των δικαστών, πριν γίνει ακόμη κοινή διάσκεψη. Αυτό το είχαν διαρρεύσει παντού. Αποκαλύπτεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ως εξής:

Κωνσταντίνος Βαξεβάνης: «Απ΄ όλους τους παράγοντες στη Θράκη ήταν κοινό μυστικό ότι η δικαστική απόφαση θα έβγαινε με ψήφους 2-1 υπέρ του δημοσίου». Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Πλεύρη:
Αθανάσιος Πλεύρης: «Εσείς είχατε την εντύπωση, από την έρευνα που έχετε κάνει ότι ήταν γνωστή αυτή η διάσκεψη, ότι είχε γίνει και είχε βγει μία απόφαση την εποχή που έγινε αυτό;»
Ο κ. Βαξεβάνης απάντησε:
Κωνσταντίνος Βαξεβάνης: «Βεβαίως, το είχαμε μάθει και εμείς ακόμα, εννοώ εμείς οι δημοσιογράφοι, όχι εγώ συγκεκριμένα ...; Βεβαίως. Νομικοί κύκλοι της περιοχής (Ξυνίδης, Πεταλωτής) συζητούσαν ότι υπάρχει απόφαση 2 προς 1. Και μάλιστα αυτό, αν θέλετε, μπορεί να προκάλεσε και μία πίεση στους δύο (δικαστές) που πλειοψήφισαν για το ότι έχει διαρρεύσει, εμείς θα εκτεθούμε ...;».

ΜΕΛΕΤΗ - ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ
Όπως είναι γνωστό κυκλοφόρησε μελέτη του καθηγητή κ. Σταθόπουλου ο οποίος μελέτησε το αστικό μέρος της υπόθεσης της λίμνης Βιστωνίδας. Σε αυτή τη μελέτη ευχαριστεί τον κ. Ξυνίδη για τα στοιχεία που του έδωσε προκειμένου να την εκπονήσει. Ποια η σχέση των αστικών απόψεων του κ. Ξυνίδη που προαναφέρθηκαν και θεωρήθηκαν νομικός μονόδρομος με τη μελέτη αυτή;

Συνταρακτικές λεπτομέρειες της υπόθεσης ανατρέπουν τα πάντα ...;
Θα υπάρξει συνέχεια ...;

πηγή: Αγιορείτικο Βήμα-vatopaidi.wordpress.com


Tα 10 αναπάντητα ερωτήματα ενός καθηγητή του Αριστοτελείου


Ερωτήσεις που δεν απαντώνται: 
Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. 
Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. 
Βάσει ποιάς λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; 
  
Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. 

Ενδεικτικά... 
-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της. 
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της. 
-Οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχουν χρέος στο 94% του ΑΕΠ τους. 
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. 
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες: 
  
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς; 
  
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα; 
  
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου; 
  
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία; 
  

Ερώτηση 5.
 Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές; 
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί: 
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό! 
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών! 
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές. 
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα! 
  
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς; 
  
Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; 
  
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα; 
  
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα; 
  
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους; 
  
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα,ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος ; 
  
Prof. Konstantinos Tokmakidis 
Aristotle University of Thessaloniki  
Greece